Prejudecată și argumentare

PREJUDECÁTĂ, prejudecăți, s. f. Părere, idee preconcepută (și adesea eronată) pe care și-o face cineva asupra unui lucru, adoptată, de obicei, fără cunoașterea directă a faptelor sau impusă prin educație, societate; prejudeț, prejudiciu. – Pre1 + judecată (după fr. préjugé). DEX ’09 (2009)

Cuvântul prejudecată este cel mai adesea folosit cu referire la opiniile preconcepute față de anumiți oameni sau o persoană din motive de rasă / etniesexclasă socialăvârstăhandicapreligiesexualitatenaționalitate sau alte caracteristici personale. Se poate referi, de asemenea, la convingerile nefondate[1] și poate include „orice atitudine excesivă, care este deosebit de rezistentă la influența rațională.”[2]Gordon Allport a definit prejudecata ca un „sentiment, favorabil sau nefavorabil, față de o persoană sau un lucru, înainte de, sau nefiind bazat pe, experiența reală.” Wikipedia

Prejudecata este justificată prin argumentarea greșită

Mai multe despre erori în argumentare gasești aici.

ARGUMENTÁREargumentări, s.f. Acțiunea de a argumenta și rezultatulei; totalitatea argumentelor aduse în sprijinul unei afirmații; argumentație. -V. argumenta. DEX ’98

Argumentarea publică mărește miza subiectului dezbătut în defavoarea valorii de adevăr a concluziei.

Orice activitate conştientă, individuală sau colectivă, este ghidată de raţiune. Pentru a demonstra o teoremă, a valida rezultatul unui scrutin, a desface o căsătorie, a considera că o aserţiune este falsă, avem nevoie de argumentetemeiurimotive, etc. De pildă, o hotărâre judecătorească trebuie fundamentată, justificată prin probe, materiale în conformitate cu exigenţele legalităţii şi motivată conceptual, prin conştiinţa intimă a judecătorului (a idealurilor lui de dreptate, a convingerii că a aplicat legislaţia în mod echitabil ş. a.).

Un element indispensabil al demonstraţiei, al combaterii, al discursului retoric ş. a. îl constituie fundamentele logice respective.

Argumentarea este eficientă în momentul în care știi exact ce vrei.

În cadrul profesional o poți folosi la ședințe și atunci trebuie să îți argumentezi deciziile, ideile, soluțiile. De asemenea poate fi utilă dacă intenționezi să ceri o mărire salarială și atunci va trebui să argumentezi cererea și să evidențiezi care este plusul valoare pe care îl vei aduce companiei.

Dacă vrei să demonstrezi ceva sau să obții aprobarea celor din jur, argumentarea este necesară.

Întotdeauna gândește-te ce are celălalt de câștigat, prezintă-i toate avantajele. Schimbul trebuie să fie reciproc și ambele părți trebuie să aibă de câștigat în mod egal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: